6 листопада 2016 р.

Як правильно робити уроки з дитиною?



Батькам школярів часто доводиться нелегко при виконанні з дітьми домашніх завдань. По-перше, не завжди вдається вмовити дитину сісти за уроки вчасно, а по по-друге, після робочого дня, коли потрібно встигнути переробити домашні справи, не завжди виходить викроїти достатньо часу для вирішення завдань з математики або заучування правил української мови. Звичайно, найбільше часу і уваги потребують учні молодшої школи, а й старшокласникам іноді потрібна допомога батьків.Сьогодні ми поговоримо про те, як правильно робити уроки з дітьми, щоб цей процес не втомив вас і дитини і пройшов без конфліктів.



Відпочинок після шкільних занять

Перш ніж приступати до виконання домашніх завдань, дитині необхідно відпочити від занять у школі.Прогулянка після школи обов’язкова! Якщо ваша дитина не відвідує групу подовженого дня, де педагог виводить дітей на вулицю, затримайтеся після уроків на шкільному подвір’ї, нехай ваше чадо трохи побігає з однокласниками (так би мовити, «провітрить голову»), перед тим як продовжить «гризти граніт науки». Мінімальний час прогулянки — півгодини, але краще годину-півтори.Потім, повернувшись додому, пообідавши і трохи відпочивши, можна братися за уроки.
Діти бувають різні


Мало в кого з батьків діти без розмов сідають за уроки і роблять їх акуратно і правильно. Більшість учнів, як правило, діляться на дві категорії. Одних не змусиш сісти за уроки, інші намагаються зробити все відразу і швидко, щоб потім з чистою совістю спокійно пограти. Другий варіант звичайно краще, але похапцем не завжди матеріал засвоюється добре. В обох випадках необхідне втручання батьків або близьких.Якщо дитина не хоче сідати за уроки, вам доведеться ввести певні правила, які повинні чітко виконуватися. Добре, коли дитина дотримується режиму дня, але це не завжди просто і зручно, тому навчиться з ним домовлятися спокійно, але жорстко. Наприклад, дозвольте йому пограти або подивитися телевізор до певного часу, а потім відразу ж приступіть до занять.


Скільки треба робити уроки?

За твердженням психологів, найкращий час для домашніх занять — з 15 до 18 години. Обов’язкові перерви на 5-10 хвилин кожні 30-40 хвилин, особливо для молодших школярів. Це необхідно, щоб відпочили очі, руки і спина. Дитині корисно зробити кілька фізичних вправ, з’їсти шматочок шоколаду або фрукт. Бажано, щоб на виконання домашньої роботи йшло не більше 1,5-2-х годин.Починати краще з найскладніших завдань, наприклад, з англійської мови чи математики, а усні предмети вивчити пізніше.
Як робити уроки з дітьми?


На жаль, мало знайдеться дітей, які роблять уроки добре, швидко і уважно. Якщо ваша дитина така, можна послабити контроль, в інших випадках обов’язково перевіряйте завдання — як письмові, так і усні.


Ні для кого не секрет, що старшокласники іноді не роблять уроки або роблять тільки основні, за якими будуть здавати іспити. Що тут поробиш? Якщо підліток в цілому вчиться добре, не доводьте до конфлікту, навчитеся довіряти йому і дозвольте самостійно вибирати, що робити, а що — ні.


Ваш контроль необхідний тоді, коли в щоденнику у нього живуть тільки трійки і двійки. Спробуйте з’ясувати причину: він не хоче вчитися або просто не розуміє? Може, йому потрібні додаткові заняття з предмету?



Правила виконання домашнього завдання
Є кілька правил, які допомагають найбільш ефективно організувати процес виконання домашнього завдання. Можливо, виконання їх, допоможе вам розібратися з питанням: «Як змусити дитину робити уроки»?
Правило перше.


Приступати до виконання домашнього завдання дитина повинна в бадьорому стані і в доброму гуморі. Якщо дитина навчається в першу зміну, то вдома вона повинна, в першу чергу, пообідати, потім відпочити і тільки потім приступити до занять.
Правило друге.


Навчіть дитину планувати порядок виконання домашнього завдання. Дайте йому можливість самому вибирати порядок виконання домашньої роботи і коли зробити перерву. Дайте йому можливість почати з того, що у нього добре і легко виходить. На важкі завдання дуже багато йде часу. Відразу зробити їх не вдається, дитина відчуває невдачу і у нього зникає бажання працювати далі.
Правило третє.


Виховуйте в дитині самостійність і правильно організуйте свою допомогу при виконанні домашнього завдання. Дуже важливо знайти золоту середину в цьому. Не варто повністю робити його самим, але й надавати дитині повну самостійність в його виконанні, без будь-якої вашої допомоги, не слід. Підключайтеся до виконання тих завдань, які дитина сама виконати поки не в змозі, але готова знайти рішення з деякою допомогою з вашого боку.


Наберіться терпіння, не квапте, і не засуджуйте дитину, якщо у нього щось не виходить. Інакше, він просто може психологічно закритися від вас, і ви відіб’є у нього всяку охоту займатися далі, тим більше з вашою участю. Також можна відбити у нього всяке бажання задавати питання і визнавати, що у нього щось не виходить. А адже помилятися і задавати питання — це невід’ємна частина ефективного навчання.
Правило четверте.


Робити уроки дитині треба обов’язково з перервами. Після тридцяти хвилин інтенсивної роботи дитина, особливо молодший школяр, втомлюється і починає відволікатися. Десятихвилинна перерва піде йому на користь. Під час нього можна послухати музику, порухатися, з’їсти яблуко, випити соку або виконати розминку


Ніколи не перетворюйте виконання домашнього завдання в покарання. Якщо дитина щось зробила не так, не потрібно змушувати його переробляти роботу. Найкраще обговорити план виконання завдань до початку, щоб він допустив якомога менше помилок. Порожнє переписування тільки вбиває віру в себе у дитини і робить виконання домашнього завдання дуже нудним.


І у висновку можна дати рекомендації: шановні батьки, не лінуйтеся займатися своїми дітьми. Адже чим більше коштів, часу і зусиль ми вкладаємо в дитину, тим більше розумною, самостійною і відповідальною дитина виростає. І пам’ятайте, саме всі складові важливі — і кошти і час, і наші зусилля по вихованню. Одних матеріальних засобів недостатньо, тому що роль батька у вихованні дітей і роль матері в сім’ї не можна замінити грошима. Тільки наша особиста участь зробить і дітей і сім’ю щасливішою.





Немає коментарів:

Дописати коментар